Swimming case study

Kearns Oquirrh Park Fitness Center

Sport and recreational swimming pool

The Kearns Oquirrh Park Fitness Centre in Kearns, Utah, looked to Sprung for a unique solution that could be designed and erected to neatly enclose its Olympic-sized 50-metre swimming pool. With racing lanes used by local schools to house polo championships, the pool structure provides an enclosed environment for team matches that would have otherwise been played out of state.

The existing fitness facility presented some unique design challenges for Sprung, one of which included the proposed structure’s proximity to other buildings and pools on property. Sprung’s design department developed a solution to help meet this issue by transitioning to a 33.5m structural width from a 36.5 width on both flat ends to help attain a much closer fit to the other structures.

Working closely with Kearns, Sprung helped design a year-round facility that would provide the look and feel of a conventional facility, with the atmosphere and functionality of an indoor/outdoor pool. The combination of seven opal-translucent electrically operated Sunshine Doors and four translucent Kalwall door systems allows for a bright, outdoor environment without the inclement weather and harsh, glaring sun. The Sunshine door system opens upwards at the touch of a switch, and provides the structure with an increased level of natural daylight and cross ventilation.

With seating for up to 1,000 people, the 23,400-square-foot pool structure features a tan Dupont Tedlar Membrane complete with custom daylight panel application and Salem Blue Kynar membrane wave pattern at its base, and an R-30 encapsulated Johns Manville formaldehyde-free insulation package for comfortable climate control. An added Sprung connecting corridor provides easy access to the existing facility, and a state-of-the-art sound system with 2.4m x 4.8m full-colour, video-capable scoreboard provides an authentic sporting experience for all attendees.

Impressed by all the available options that could be integrated into a Sprung structure, Kearns Oquirrh Park Fitness Centre chose Sprung for its speed and quality of construction, energy-efficiency, and its virtually maintenance-free design. Besides a custom sprinkler system and natural day-lighting, the Kearns pool complex also features a custom inverted lighting package that uses a highly reflective, tensioned interior liner that uniquely diffuses lighting to eliminate blind spots during polo meets that would traditionally occur in conventional constructions.

Made fully operational just in time for their summer season, the Kearns Oquirrh Park Fitness Centre used Sprung as its preferred solution of choice.

Testimonial
“Both swimmers and spectators have commented on how “comfortable” the facility is not only in the cold winter months, but also during the summer where we simply control the temperature by opening doors to the outside and exhausting air thru exhaust fans.”

Collingwood aquatic centre

Collingwood Centennial Aquatic Centre

Collingwood aquatic centre

The outdoor pool in Collingwood Ontario was built in 1967, and in 2013, was enclosed with a new high performance Sprung structure, allowing it to be used year-round. An additional accessible warm-water therapeutic pool was also added to enhance the facility. The pool is 25m long by 12m wide, with a water capacity of 540,000 litres. The Aquatic Centre is located in Heritage Park at the corner of Third and Spruce Street. (451 Third Street). It is operated by the Town of Collingwood Parks, Recreation and Culture Department.

A 27.4m wide x 64m long Sprung structure was erected in a 6 month timeframe and features a specially designed pool insulation system that performs extremely well in high humidity environments, while translucent daylight panels and sunshine doors add natural daylight to enhance the swimming experience.

Testimonials 
“Sprung Structures were a great solution: a unique, patented, energy efficient, ready to use structure to house our outdoor pool, allowing us to turn it into a four-season aquatic facility. We were also able to include a warm-water pool to replace a previous one that had been decommissioned.”

“Day-lighting roof panels to maximize natural light and eight insulated doors to allow for an open environment in favourable weather ensure the building is energy efficient. The positive aspects of an outdoor pool will not be lost. Our users have told us they are thrilled at the fact that they can continue their aquatic fitness programs throughout the winter! The Sprung Company has provided Collingwood with a showcase, state-of-the-art facility, which is the envy of many communities.”

Specific Uses

  • New accessible warm-water pool
  • Viewing room that overlooks both pools
  • On-Site Cafeterias
  • Interior spectator seating for 250 people
  • Multi-purpose room
  • Family change room
  • Daylighting roof panels to maximize natural light
  • Four insulated doors to allow for an open environment in favorable weather
  • HVAC system throughout the facility